Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Γιατί και στα δικά μου?

Και δηλαδή πως γίνεται? ξυπνάς μια μέρα και λες «θέλω να γίνω μάνα»? Και όλο το παραμύθι γάμος, σύζυγος, παιδιά, οικογένεια το θες από μικρό παιδί και το ονειρεύεσαι και κάποια στιγμή το πραγματοποιείς, είναι εκείνο το ρολόι που χτυπάει κάποια στιγμή ή απλώς είναι κάτι που κάνεις όπως όλοι οι άλλοι γιατί η μαμά σου, η γιαγιά σου, το σόι, οι γνωστοί και οι φίλοι περιμένουν από σένα τώρα που μεγάλωσες? Να κατασταλάξεις, να ανοίξεις σπίτι… μήπως απλώς είναι ένα τριπάκι που σε βάζουν αυτό του ονειρεμένου γάμου με νυφικά και μπομπονιέρες και τον πρίγκιπα που θα έρθει και με ένα φιλί θα σε γλιτώσει από ο,τι σε στοιχειώνει κι ο,τι σε βασανίζει.

Κι αν δεν τον βρεις μέχρι τα 30 αυτόν που θες να περάσεις την υπόλοιπη ζωή μαζί του τότε μπαίνεις στη διαδικασία να συμβιβάζεσαι (ίσως με κάποιον που δεν σε ενδιαφέρει πια, κάποιον που «θα γινόταν σωστός πατέρας»..) ή αν απλώς δεν το έχουμε νιώσει ακόμα, αυτή την ανάγκη να αποκτήσουμε απογόνους, υπάρχει ακόμα ελπίδα?

Γιατί βλέπω φίλους και γνωστούς να το ονειρεύονται, να το οργανώνουν, να το προγραμματίζουν, να το ψάχνουν και ανησυχώ γιατί δεν θέλω να μείνω μόνη, πιάνοντας το πάνω πάνω ράφι (όπως προμηνύουν πολλοί βλέποντας κόσμο να περνάει τα 25, να πλησιάζει τα 30 και να μην ανησυχεί).

Χαίρομαι όταν βλέπω νεόνυμφους και μελλοντικούς γονείς να ενθουσιάζονται με το τι τους συμβαίνει, ή όταν μου δείχνουν με καμάρι τα παιδάκια τους και φουσκώνουν από περηφάνια και λιώνουν όταν τους κάνουν τσαλίμια και γλύκες. Μόνο που είναι σαν να είμαι ακόμα 15 και όλο αυτό το πακέτο είναι πολύ μακριά… να τελειώσω το σχολείο, να βρω δουλειά, να βρω κάποιον αρκετά τρελό να με αντέχει… και μετά βλέπουμε..

Και ακούω τις ανησυχίες, τις χαρές, τις συνήθειές τους, τα προγράμματά τους και ενώ καταλαβαίνω ότι είναι ένας συμβιβασμός που κάνουν γιατί τα παιδιά τους είναι ο,τι πιο σημαντικό έχουν, εγώ συνεχίζω να νιώθω τόσο μακριά από όλο αυτό.

Και μετά έρχονται οι κρίσεις: κρίση των 20something, κρίση των 30 και κρίση μέσης ηλικίας. Τι κακό κι αυτό να πρέπει συνέχεια να βρισκόμαστε σε κρίση.. κι αν είσαι γυναίκα όλοι περιμένουν από σένα να φρικάρεις κάθε τρεις κ λίγο. Ειδικά όταν πλησιάζεις στα 30.. όλοι περιμένουν ότι θα αρχίζεις να ψάχνεις για άντρα και να αναρωτιέσαι πότε θα γίνεις μάνα και αρχίζει η γιαγιά, οι γονείς, οι φίλοι τους, οι συνάδελφοι και λοιποί παντρεμένοι να σε ρωτάνε πως στο βλέπεις, τι σκέφτεσαι, αν έχεις βρει κανένα και σου δίνουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνεις, τι πρέπει να έχει αυτός που θα βρεις και σίγουρα να μην κάνεις τα λάθη που έκαναν εκείνοι και την πάτησαν (γάμος από έρωτα κτλ). Και πέφτουν πάνω σου με τα γνωστά κλισέ για τα βιολογικά ρολόγια, ότι ο σημαντικότερος στόχος μας πρέπει να είναι τα παιδιά γιατί γεμίζουν με νόημα τη ζωή σου κτλ.. Κι ενώ δίνουν όλες εκείνες τις συμβουλές τους βλέπεις πολλές φορές να θέλουν να κάνουν όσα κάνεις εσύ που «για σένα είναι η ζωή..» και που «τα κάνεις τώρα που μπορείς γιατί μετά..». Και δεν ξέρεις ποια από τις 2 συμπεριφορές είναι η αληθινή.

Κι αν έχεις περάσει την ηλικία που θα έπρεπε να παντρευτείς ή τουλάχιστον να αρχίσεις να το σκέφτεσαι τότε πρέπει να απαντάς, να εξηγείς, να δικαιολογείσαι για τις σχέσεις και τις επιλογές σου. Κι αλίμονο αν στην τωρινή σου σχέση βρίσκεσαι γιατί περνάς καλά χωρίς βλέψεις για το μέλλον και χωρίς να έχεις σκεφτεί αν αυτός θα είναι ο πατέρας των παιδιών σου, γιατί απλώς δεν έχεις σκεφτεί ακόμα αν θες παιδιά..

Και στην τελική εγώ γιατί ΠΡΕΠΕΙ να γίνω μάνα?

6 σχόλια:

tomtechgr είπε...

AUTA EINAI STEREOTYPA ALLON EPOXON .OXI TORINON TORA EXOUN ALLAKSEI OI KAIROI , TA PROSOPA ,H KOINONIA I IDIA GIA AUTO MIN KANEIS EINAI APLO H KANE OTAN GOUSTAREIS ESY.....

froggy είπε...

sugkekrimena esu den PREPEI na gineis mana. PREPEI na MIN gineis.-

Unknown είπε...

sta 15 me 25 den iparxei thema oikogeneias sto mialo mas

sta 25 me 35 to skeutomaste kai poloi kanoun to vima

sta 35 me 45 exoume 2 omades
a) exeis kanei to vima kai xaneis sxedon to 70% tis zois sou kai apla asxoleise me tin oikogeneia sou
b) den ekanes to vima kai sinexizeis na pernas fovera (diakopes-eksodoi kai otidipote allo thes)

sta 45 me 55
a) paleueis gia ta paidia sou, na vroun douleia i na spoudasoun kai perimeneis kapoia stigmi na aneksartitopiithoun gia na "xareis" kai esi ligo opos aytous tis b katigorias
b) sinexizeis tin dolce vita kai logika exeis petixei sti kariera sou

sta 55 me 65
a) psilo aneksartitopiise apo ta paidia sou kai zeis ligo apo ti xameni sou zoi
b) arxizeis kai niotheis monaksia kai logika vriskeis kapion na "siziseis" gia oti sou apemeine

sta 65 me oso antekseis
a) zeis me ta paidia sou kai oli sou i zoi peritrigirizete apo ta tixon eggonia sou kai prospatheis na ziseis oso perisotero mporeis gia na ta xareis na megalonoun.
b) meta ta prota sovara krousmata igeias meneis se ena spiti pou den mporeis na sintiriseis i meneis se ena girokomeio kai sou trone osi periousia prolaves na mazepseis sti kariera pou ekanes... kai an den sou exei minei kati apla petheneis se ena ipogeio monos kai mazevoun to ptoma sou otan arxiseis pleon na vromas POLI.

opos to 99% ton epilogon mas sti zoi einai "mia i alli" den kerdizeis kai den xaneis se tipota apo ta 2.

P.S. prosopika? an iksera oti tha psofiso sta 60 mou apo troxeo i apo kardia den tha ekana oikogeneia, alla an spasei o dialos to podari tou kai ziso eos ta 90 i eos ta 100 an eimai POLI gantemis ti kano? dioti kala to skeutomai tora. Na ziso eos ta 60 tin dolce vita mou kai meta me mia sfaira i theamatika me mia voutia sto faraggi tou vikou na teleionoume. alla posous kserete giro sas pou exoun ta arxidia na to kanoun xoris na skeutoun "ante 1 mera akoma"


Simperasma? kapnizoume... pinoume oso alcool mporoume... trome oti skata vroume mprosta mas... mipos kai i igeia mas den mas prodosei kai mas teleiosei noris prin na ftasei i mera kai metaniosoume gia oli ti filosofia tis zois mas...

Unknown είπε...

Se ka8e gamo oi suggeneis moy legane:"ante twra i seira soy"!!
Stamatisan otan toys elega to idio stis kideies.

Unknown είπε...

mou eipe mia fora o mpampakas mou (ligo me8usmenos):
"amarillida, an pantreyteis 8a to metaniwseis, an den pantreuteis, 8a to metaniwseis. ena sou menei kori moy... na to pareis apofasi"


thod, de 8a ziseis mexri ta 90, agori moy.oute 8a psofiseis se upogeio. se exw gia pio psila pragmata.


na pw kai kati allo? i giagia moy mou ekane dwro gia to spiti mia eikona me tin panagia (i kapoia alli proswpikotita tis or8odoksias..). Tin epeisa oti de 8a pantreutw, pws na tin kanw twra na peis8ei oti den asxoloumai me diakosmitika stoixeia 8riskeutikou tupou?

Ερωφίλη είπε...

Νομίζω ότι ενώ οι εποχές αλλάζουν αυτό το στερεότυπο μένει, τουλάχιστον για τις γυναίκες...
Πριν καλά καλά ενηλικιωθείς οι γιαγιάδες σε ρωτάνε εμμέσως πλην σαφώς αν έχεις βρει το γαμπρό για να πιάσουν τόπο τα προικιά...
Και άντε, η γιαγιά είναι άλλης εποχής. Οι υπόλοιποι; Οι γονείς σου, οι συγγενείς σου, ακόμα και οι φίλοι σου; Γιατί δηλαδή ο γάμος είναι κάτι τόσο παγιωμένο;
Εγώ δε θέλω να παντρευτώ..."Και τι θ κάνεις στη ζωή σου;;!!!!!!" Είναι λίγο σπαστικό να το ακούς αυτό, λες και όλοι όσοι έχουν παντρευτεί έχουν υπέροχη ζωή. Ή λες και ζεις για να παντρευτείς. Μπορεί για κάποιον να είναι προτεραιότητα, για κάποιον άλλο όχι. Θα έπρεπε να υπάρχει αλληλοσεβασμός.